Snoeibedrijf 'de Boomgaard'

Meer plezier met en van uw beplanting.

Omgeving

In veel gevallen is de zorg voor een oude vruchtboom niet gericht op het geven van hoge productie. Vaak gaat het meer om het behoud van het (oude) ras, de veiligheid en de vitaliteit van de boom.
Vaak hoor ik dat mensen hun huis gekocht hebben vanwege de oude vruchtbomen in de tuin. Dan wil je niet dat die bomen het slecht doen of gevaar brengen.
Heeft u vruchtbomen met::
  1. Veel kleine vruchten die niet goed afrijpen
  2. Beurtjaren in de vruchtdracht
  3. Takken die uitscheuren of afbreken
  4. Dood hout en/of holtes
  5. Rare/ onsmakelijke aandoeningen in of op de vruchten
  6. een hoge kroon die onbereikbaar is (voor het plukken)
  7. Paddenstoelen op de stam of vlak om de stam
  8. Scheefzakken
  9. Voortijdig verval van de boom

Oude vruchtbomen

Een oude vruchtboom, moet je er nog wat mee doen?
We grijpen in in het natuurlijke proces in ons voordeel. Zo krijgen we veel fruit en een stevige boom die dat allemaal kan dragen.
Dit gaat niet van zelf.

Regulier onderhoud

Een groot misverstand bij vruchtbomen is dat ze 'natuur' zijn en dus hun eigen gang wel gaan. Dat klopt, echter is dat een ander proces als wat wij vaak van een vruchtboom nodig hebben.
We willen tenslotte niet 15 jaar wachten totdat de eerst vruchten er aan komen, en zeker niet dat het vervalproces al na 30 jaar in gaat treden.
Een goed beheer van vruchtbomen geeft ons een evenwichtige groei en opbrengst, zodat we lang kunnen genieten van mooie bomen.

Plagen en aantastingen

Vruchtbomen kunnen veel last hebben van plagen en aantastingen. In de vruchten maar ook op het blad of het hout. Soms heeft het veel invloed op de toekomst van de boom.
Maakt u zich zorgen over aantastingen op uw boom?

Contact